We gaan nu echt beginnen met het installeren van jouw Magento webwinkel. Als het goed is heb je inmiddels jouw Magento hosting goed voor elkaar. Mocht dat nog niet zo zijn adviseer ik je eerst het artikel over Magento hosting kiezen te lezen. Hierin leg ik uit waar je allemaal op moet letten en vertel ik tevens met welke betaalbare Magento hosting ik de beste ervaring heb. In principe heb je dan dit blogartikel over het installeren van Magento niet eens nodig, dit wordt daar namelijk al voor je gedaan
Als Magento dus nog niet is geïnstalleerd op jouw hosting, of je wil graag opnieuw beginnen met een schone Magento installatie, lees je in dit artikel hoe je dat stap voor stap het beste kunt aanpakken.
Stap 1: Magento downloaden
Het downloaden van Magento is allemaal niet zo spannend. Als je van plan bent nu direct een webwinkel te maken die ook daadwerkelijk live gaat kies je uiteraard voor een ‘stable’ versie en niet een bèta release. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hieronder:
- surf naar de Magento download pagina
- kies onder ‘ full release’ het .zip formaat en klik op download
- kies voor de optie opslaan op je computer
- zodra het bestand is gedownload zoek je het op in de map waar het staat opgeslagen
- klik op het bestand met de rechter muis knop en kies ‘Alles uitpakken…’
Stap 2: Magento bestanden uploaden
- open je favoriete ftp programma (ik gebruik meestal het gratis FileZilla)
- maak verbinding met de ftp server van je hosting (gegevens ontvang je meestal via de mail)
- browse met je ftp programma naar het uitgepakte bestand, open hierin de map ‘magento’
- op de server browse je naar de map ‘public_html’
- alle bestanden en mappen uit de map ‘magento’ kopieer je nu naar de map ‘public_html’
- vanwege de vele bestanden, neemt dit wel even wat tijd in beslag, maar je kan alvast verder gaan met de volgende stap
Stap 3: Magento database aanmaken
Het merendeel van de webhosters maakt gebruik van de web control panel software: DirectAdmin. Het aanmaken van een database wordt ook aan de hand van dit systeem uitgelegd. Heb jij andere software, dan gaat dit waarschijnlijk op een vergelijkbare manier.
- login op je control panel: http://www.jouwdomeinnaam.nl:2222
- klik onder het kopje ‘ your account’ op ‘MySQL Management
- klik bovenin op ‘Create new Database’
- kies een database name (bijv. magento), database username (bijv. magento) en vul twee keer hetzelfde wachtwoord in of klik op random
- als je alles hebt ingevuld en opgeschreven (een random wachtwoord komt later in beeld) kun je op ‘create’ klikken
- als alles goed is gegaan krijg je nu de melding dat de database is aangemaakt en een overzicht van de gegevens
Als je voorlopig alleen nog maar een beetje wil spelen met Magento, kun je gebruik maken van de Magento Sample Data. Hierdoor worden er een aantal pagina’s en producten met afbeeldingen geïnstalleerd in jouw Magento webwinkel. Mocht je dat dus willen is het van belang dat nu te doen (hoe dit in zijn werk gaat lees je hier: Magento Sample Data installeren). Ik zou de sample data niet installeren als je van plan bent vrijwel direct te beginnen met het maken van je eigen webwinkel.
Stap 4: Magento bestandsrechten instellen
Voor de automatische Magento installatie en correcte werking van jouw webwinkel moeten we nu eerst even enkele bestandsrechten wijzigen. Ik leg dit uit aan de hand van de FTP client FileZilla. Klik met de rechtermuis knop op de hieronder aangegeven bestanden en mappen en kies voor ‘ bestandsrechten…’ . In het venstertje wat nu verschijnt vink je alle vakjes aan of zet simpelweg achter numerieke waarde: 777. Klik op ‘OK’ en de bestandsrechten worden gewijzigd.
- bestand: /var/.htaccess
- map: /app/etc
- map: /var
- alle mappen onder: /media (zie het voorbeeld hieronder)
Stap 5: Magento installeren met de Setup Wizard
De Magento bestanden staan klaar, de database is aangemaakt, dat betekend dat we nu echt kunnen beginnen met het installeren van Magento. Als je de hieronder staande punten hebt gedaan is jouw Magento webwinkel een feit. Laten we dus snel starten:
- surf naar http://www.jouwdomeinnaam.nl om de Setup Wizard te starten
- ga akkoord met de algemene voorwaarden door het aanvinken van de check box ‘ en klik vervolgens op de button ‘continue’
- de localization settings zet je voor gebruik in Nederland zoals hieronder afgebeeld
- als je de bovenstaande instelling hebt overgenomen klik je weer op ‘continue’
- nu gaan we de ‘configuration instellingen’ opgeven, beginnend met de database connection:
Database Type: MySQL
Host: localhost
Database Name: zoals opgegeven in stap 3
User Name: zoals opgegeven in stap 3
User Password: zoals opgegeven in stap 3 - bij de ‘web acces options’ gaat het om het volgende:
Base URL: dit is de domeinnaam waaronder jouw webwinkel bereikbaar is: http://www.jouwdomeinnaam.nl/
Admin Path: hiermee geef je aan hoe de backend van jouw webwinkel bereikbaar is, kies je hier voor ‘admin’, dan log je in op: http://www.jouwdomeinnaam.nl/admin. Je zou er uit veiligheidsredenen voor kunnen kiezen niet de standaard namen te gebruiken (zoals admin, beheer, backend, administrator, enz.).
Enable Charts: voor de performance van je webwinkel dashboard iets minder goed, maar wel super gaaf om deze grafieken van je verkopen te zien direct na het inloggen. Gewoon doen dus!
Skip Base URL Validations Before the Next Step: dit kan je gewoon uit gevinkt laten, heb nog nooit meegemaakt dat het anders niet werkte
Use Web Server (Apache) Rewrite: als je gekozen hebt voor een geschikte Magento hosting, beschik je over mod_rewrite en moet je dit zeker aan vinken. Dit zorgt er voor dat je mooie url’s voor alle pagina’s en producten krijgt, wat de optimalisatie voor zoekmachines ten goede komt.
Use Secure URLs (SSL): dit kun je nog even uitgevinkt laten, de beveiligde SSL verbinding gaan we later instellen en is te lezen in een aparte blogpost - bij ‘Session Storage Option’ kun je kiezen voor ‘File System’ of ‘Database’. In de meeste gevallen en voor de beste performance kies je voor “File System’. Dit houdt in dat een sessie van een bezoeker als bestand op de server wordt opgeslagen. Je kunt er ook voor kiezen de sessie in de database te laten wegschrijven, maar hier moet je alleen voor kiezen als jouw Magento webwinkel draait vanaf verschillende servers. Dit is pas van toepassing als je echt veel traffic naar jouw webwinkel hebt. Klik op ‘continue’ om verder te gaan naar de volgende stap.
- We gaan nu jouw account aanmaken (administrator account). Bij ‘personal information’ vul je jouw naam en email adres in. Onder het kopje ‘login information’ geef je de gebruikersnaam en wachtwoord op waarmee je inlogt in de Magento backend. Encryption Key laat je gewoon leeg, zodat het automatisch gegenereerd wordt in de volgende stap. We klikken wederom op ‘continue’ nu.
- Dit was alles. Je hebt nu jouw eigen Magento webwinkel gemaakt. Vergeet niet nog even de gegenereerde encryption key te noteren. Magento gebruikt deze code voor het versleutelen van wachtwoorden en credit card gegevens. Indien Magento een keer opnieuw geïnstalleerd wordt is deze code nodig om zo de gecodeerde data in de database ook op de nieuwe installatie te kunnen gebruiken.
Hopelijk is het nu met deze handleiding iedereen gelukt om Magento te installeren. Surf snel even naar www.jouwdomeinnaam.nl. Dit is de frontend van jouw webwinkel. Het begin van de eerste sale! Door te surfen naar www.jouwdomeinnaam.nl/admin en het invullen van de door jouzelf gekozen login gegevens brengt je naar de backend van de webwinkel. Kijk vooral al even rond naar de vele mogelijkheden. In de volgende blogpost gaan we alle instellingen en mogelijkheden uitleggen.
november 11th, 2011 at 14:30
In dit artikel geef ik aan dat het uploaden van Magento via FTP aardig wat tijd in beslag neemt. In de meeste FTP programma’s kan je het aantal gelijktijdige verbindingen opgeven. Standaard staat dat vaak op 2 of 3. Door dit te verhogen naar bijvoorbeeld 10, gaat het uploaden van veel kleine bestanden aanzienlijk sneller. In FileZilla werkt dit als volgt:
– klik op ‘Bewerken’ -> ‘Instellingen’ -> ‘Overdrachten’
– vervolgens vul je achter ‘Maximum aantal gelijktijdige overdrachten:’ 10 in
maart 8th, 2012 at 18:02
Handige post. Ik heb nog even een andere vraag.
Na installatie lijkt Magento Connect Manager het prima te doen.
Helaas loopt de site echter steeds vast nadat ik een extensie probeer te installeren. Ik kom dan het CMS niet meer in en krijg een error page te zien.
Ik denk dat dit ook met bestandsrechten te maken heeft. Moeten die op een bepaalde manier worden ingesteld om extensies te installeren en zoja, hoe?
En, als je dit doet via een FTP client, hoe krijg je de rechten dan na de installatie weer snel terug in de originele ‘staat’?
maart 9th, 2012 at 10:15
Extensie installeren moet gewoon werken als je stap 4 goed doorlopen hebt. Hier zijn verder geen andere rechten bij nodig.
Misschien kan je de extensie eens handmatig proberen te installeren? Wat voor foutmelding krijg je precies? En is je extensie compatibel met de Magento versie die je gebruikt?